Tájékoztató füzet / Applikáció

Dr. Greger - Evidence-based táplálkozás


Dr. Michael Greger a teljes értékű növényi étrend és életmód orvoslás egyik kiemelkedő alakja. Előadásai, könyvei, és az általa üzemeltetett Nutritionfacts.org weboldal igazi kincsesbánya a növényi táplálkozással ismerkedők számára. A mai kor követelményeinek megfelelően mobilapplikációt is kínál (Androidra, Iphonera), amivel naponta fél perc alatt ellenőrizhetjük az egészséges-étel fogyasztásunkat.


Egy gyerekkori élmény vezette az életmódorvoslás felé: nagymamáját a halál torkából hozta vissza Nathan Pritikin, és az által kidolgozott étrend- és életmódváltás. A megtört, járásképtelen, menthetetlennek tartott szívbeteg asszony rövid időn belül annyira felépült, hogy hosszú túrákat tett a hegyekben és még hosszú éveken át élvezte az életet családja körében. Dr. Greger küldetésének tekinti, hogy tudományos alapú, közérthető ajánlásokat állítson össze az elérhető legjobb, legmegbízhatóbb információk alapján. Az ő szavaival élve: "Remélem, hogy én is meg tudom tenni az ön családjával azt, amit Pritikin tett az enyémmel."
Dr. Greger igazi erőssége, hogy a tanácsokon és az útmutatásokon túl új nézőpontokat is ad. Ráébreszt, hogy a krónikus betegségek, az öregedéssel megjelenő kóros állapotok nem a titokzatos gének, vagy a semmiből a nyakunkba hulló balszerencse művei, hanem mindennapi döntéseink, táplálkozási szokásaink egyenes következményei. Ezzel egy csapásra visszakapjuk az életünk és az egészségünk feletti irányítást, és az ezzel járó felelősséget is. Az életünk múlhat ezen az információn, amiről az elmúlt évtizedekben senki sem beszélt, és főképp senki sem vett komolyan.
A "közlekedési lámpa étkezés" ötletével sutba dobja a merev szabályokat és a tökéletességre törekvést, egyszerűen csak arra ösztönöz, hogy a finom és egészséges dolgokból fogyasszunk minél többet.. hiszen tele hassal képtelenség egészségtelen ételeket enni, és miért is tennénk, ha az egészséges verzió is legalább annyira finom és laktató.

Ha csak egy mondatot emelhetnénk ki Dr. Greger írásából, akkor az ez lenne: "Csak egyetlen olyan étrend létezik, amely bizonyítottan képes visszafordítani a szívbetegségeket a betegek többségénél: a teljes értékű növényi étrend.
Ha tudunk egy olyan étrendről, ami bizonyítottan megóv bennünket a világ leggyilkosabb betegségeitől, nem ezt kellene követnünk mindannyiunknak? Mi lehetne nagyszerűbb, mint egy étrend, amely számos gyilkos betegség megelőzésében, kezelésében és feltartóztatásában bizonyítottan hatásos? Kérem próbálja ki. Megmentheti az életét.


Ez a dokumentum az 530 oldalas "Hogy ne halj meg" című könyv tömény esszenciájának, vagy akár hosszúra nyúlt fülszövegének is tekinthető. Jól kiemeli a legfontosabb tudnivalókat, felveti (és meg is válaszolja) az alapvető kérdéseket, felkelti az érdeklődést a téma iránt és megmutatja, hogyan kezdjünk hozzá a TÉNÉ (Teljes Értékű Növényi Étrend) bevezetéséhez a mindennapi étkezéseinkbe. 
A 8. oldal színes táblázata kinyomtatva csapatunk tagjainak hűtőszekrényére is felkerült, reméljük, hogy hamarosan felkerül az Önökére is.

(Nonprofit célból a file szabadon letölthető, használható, megosztható)