Függőségek

2020.03.02

Mindennapi függőségeink

Szerző: Dr. Trencsányi Attila onkológus rezidens

I. Bevezetés

" - Mondja Doktor erre a gyógyszerre lehet inni?"

" - Nem dohányzom sokat, naponta csak 5-6 szál cigarettát szívok."

" - Csak ünnepekkor fogyasztok alkoholt, hétköznap legfeljebb csak fröccsöt iszom, de nem sokat..."

Ilyen és ehhez hasonló mondatok naponta többször is elhangzanak az orvosi rendelőben, kórtermekben. Néha azon gondolkodom, hogy csak én látom soknak az alkoholfüggő, dohányos, egészségtelen életmódot folytató beteg számát? Azonban, ha megnézzük a statisztikákat sajnos Magyarország előkelő helyeken szerepel.

A 2017-ben kiadott OECD felmérés szerint 2014-ben a magyar felnőttek több mint egynegyede napi rendszerességgel dohányzott. Az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők körében a dohányzás több mint kétszer gyakoribb, mint a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében. Nőtt az elhízás gyakorisága, és 2014-ben a magyar felnőttek több mint egyötöde túlsúlyos volt. A serdülők körében megfigyelt ártalmas alkoholfogyasztás szintén fontos kockázati tényező: a magyar 15 évesek 38%-a életében már több alkalommal volt részeg (szemben a 25%-os uniós átlaggal). [1]

Elhízás tekintetében pedig az OECD országok közül a negyedik helyen állunk. [2] Előttünk Új-Zéland, Mexikó és az USA szerepel.

Bár ezen témákról szinte naponta jelennek meg különböző cikkek, foglalkoznak vele a híradások mégse látható jelentős változás. A fokozott alkoholfogyasztás és a túlzásba vitt dohányzás az elhízással karöltve pedig hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban a vezető halálokok között első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, és a légúti problémák. [1]

Azonban valamilyen szinten bizakodásra adhat okot, hogy egyre többször kerül szóba a prevenció fontossága magasabb gazdasági és politikai körökben is, mivel társadalmunk egészségtelen állapota már a nemzetgazdasági növekedést is visszaveti. [3]

II. A függőség természete

Az ASAM (American Society of Addiction Medicine) társaság definíciója szerint, az addikció egy gyógyítható, krónikus, orvosi betegség, melyben szerepet játszanak az agy különböző kapcsolatai, a genetika, a környezet és az egyén tapasztalatai. Az addikcióval küzdő emberek olyan szereket használnak, vagy olyan viselkedési formákat követnek melyek egy idő után kényszeressé válnak és káros következményekkel járnak mind a betegnek mind a beteg környezetének. [4] Tehát ha valaki csak úgy tudja elkezdeni napjait, hogy ébredés után rögtön rágyújt egy szál cigarettára, vagy megissza a pohár felesét, ezen esetben már igen súlyos függőségről beszélhetünk.

III. Alkohol

Bár az alkohol és a dohányzás általában kéz a kézben járnak, ebben a cikkben külön-külön tárgyalom a két témát a könnyebb áttekinthetőség érdekében. A dohányzással ellentétben a túlzott alkoholfogyasztást napjainkban már önálló betegségként kezelik.

Az alkoholizmust a 20. század közepétől kezdték el betegségként megközelíteni. E. M. Jellinek, amerikai orvos és szociológus, a következőképpen határozza meg az alkoholizmus fogalmát: "Alkoholizmusnak tekinthető az alkoholfogyasztásnak mindazon módja, amely az egyén vagy közösség, vagy mindkettő károsodásához vezet. Betegséggé akkor válik, ha az egyén elveszti uralmát a fogyasztása felett, és az alkohollal függő viszonyba kerül." [5]

Felmerülhet a kérdés, hogyan tudjuk meghatározni a függőség súlyosságát? Erre az alábbi mennyiségeket "mankónak".

Egy ital = 10 ml etanol = 7, 9 gramm tiszta alkohol.

Egy italnak nevezzük az alábbi mennyiségeket ital fajtánként:

Sör: 3 dl

Bor: 1,2 dl

Tömény 0,3 dl.

Kockázat nélküli ivónak tekinthető az a személy, aki nem fogyaszt napi egy italnál többet, és hetente csak legfeljebb 5 napon (hetente két nap nem fogyaszt semennyit).

Alacsony kockázatú ivónak tekinthető az a személy, aki napi 1 - 2 italtól nem iszik többet, s összejöveteleken sem iszik 3 - italnál többet.

Nőknél napi 20 gramm (két és fél ital), férfiaknál napi 40 gramm (öt ital) alkoholnak megfelelő alkohol elfogyasztásakor lényegesen nő az alkoholbetegség és szövődményeinek valószínűsége.

Kifejezett alkoholfüggőségről pedig akkor beszélünk, ha az alábbiak közül >3 kritérium teljesül:

· Kifejezett kényszer alkohol ivására

· Kontroll elvesztése; képtelen az alkoholfogyasztást "ésszerű" keretek között tartani

· Az alkohol megvonása vagy elhagyása esetén megvonási tünetek jelentkeznek

· Tolerancia kifejlődése: ahhoz, hogy a korábbi, alacsonyabb alkohol adagok fogyasztásakor jelentkező hatáshoz nagyobb mennyiség elfogyasztása szükséges

· Egyéb érdeklődés kielégítésének igénye csökken, az alkohol javára

· Szokatlan időben történő fogyasztás pl. munkában

· Alkoholizálás a szociális kihatásra való tekintet nélkül

Az alkohol hatásairól - főleg a rövid és középtávú - mindenkinek vannak személyes tapasztalatai. Valószínűleg mindenki ébredt már rettenetes másnapra, esetleg keveredett rendkívül kellemetlen helyzetekbe a túlzott alkoholbevitel miatt. Azonban a krónikus, tehát tartós alkohol bevitel hatásairól már kevesebben tudnak. A tartós alkoholfogyasztás igen változatos tüneteket tud produkálni, ugyanis nincs olyan szervünk, amelyre ne lenne hatással. Az alábbiakban felsorolás szinten olvashatóak a tartós alkoholbevitel tünetei:

· Alkohol elvonási szindróma

· Epilepsziás rohamok

· Wernicke-Korzakow szindróma (amnéziás szindróma)

· Atrophiás agyvelő-elváltozások ('agysorvadás')

· Demencia

· Polyneuropathia (az idegek sorvadása, ennek következtében az alkoholisták nem érzik a lépteiket, esetleg nem tudnak rendesen megfogni dolgokat)

Ezeken kívül kialakulhat emésztőrendszeri vérzés, májbetegségek, anyagcserezavarok, fokozza a rákkockázatot, és végül, de nem utolsó sorban tönkreteszi a szociális kapcsolatokat is, mely depresszióhoz vezet, mely további alkohol bevitelre késztetheti a beteget.

Lássuk, mit tehetünk a probléma megoldására? Először is a legfontosabb, hogy aki túlzottan sok szeszes italt fogyaszt, ismerje be hogy problémája van, ugyanis betegségbelátás nélkül egyik orvos sem tud megfelelő segítséget nyújtani. Fordulhatunk a problémával pszichiáterhez, aki segíthet feltárni a függőség mögött álló lelki problémákat.

Léteznek rehabilitációs otthonok, csoportok és egyéb szervezetek, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokásban.

Végül pedig, mint sok más pszichiátriai problémánál, úgy itt is felmerülhet a rendszeres sport áldásos hatása. Azonban egy meta-analízis, mely 21, a témába vágó kutatást foglalt össze, megállapították hogy a rendszeres sport nem csökkenti a bevitt alkohol mennyiségét alkoholbetegnél, azonban szignifikáns mértékben csökkenti a depressziót, és növeli a fizikális állóképességet mely közvetve csökkentheti a túlzott alkoholfogyasztást. [6]

Összefoglalva tehát elmondható, hogy bár az alkoholfogyasztás, bár szerves részét képezi kultúránknak oda kell figyelnünk a bevitt mennyiségre, és minőségre. A depresszióra és egyéb lelki problémánkra pedig nem nyújt megoldást, ha a pohár után nyúlunk. Ilyen esetekben, vagy ha már kialakult az alkoholfüggőség, ne szégyelljünk segítséget kérni megfelelő szakembertől.

I. Dohányzás

Az alkohol mellett a dohányzás szintén jelentős mértékben hozzájárul a szív- érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések kialakulásához. Ám az alkoholfüggőséggel ellentétben, a nikotinfüggőséget nem ismerik el betegségként.

Ennek ellenére viszont ez a függőség is szintén sok egészségügyi problémát okoz, és igen komoly terhet ró az ellátórendszerre. A dohányzás - az alkoholhoz hasonlóan - igen komoly addikciót válthat ki. Ha reggel úgy kelsz fel, hogy az első dolgod rágyújtani, van egy rossz hírem... Ez már a függőség egy igen súlyos formája.

Jól jelzi a dohányzás okozta egészségügyi károk súlyosságát hogy, a washingtoni Institute for Health Metrics and Evaluation nevű intézet "The Lancet" folyóiratban publikált kutatási módszertan szerint méri globálisan 195 országra vonatkozóan a legfontosabb megbetegedéseket és kockázati tényezőket, 1990-től kezdődően. A módszertan alapján elvégzett számítások szerint, 1990 és 2017 között 882 ezer ember halt meg Magyarországon a dohányzás következtében. [7]

Mint azt a legtöbben tudják a függőséget a nikotin okozza. A nikotin a nikotinos cholinerg receptorokon hat, hatása dózisfüggő. Tehát mennyiségtől függően gátolhat vagy serkenthet. Ezért tapasztalhatjuk, hogy egy szál cigaretta elszívása után az ember élénkebbnek érzi magát, azonban tetemesebb mennyiség fogyasztása után a túladagolás jelei - úgy, mint fokozott verejtékezés, reszketés, hányinger stb. - lépnek fel.

A túlzott fogyasztás az akut toxikáción kívül, hosszabb fogyasztás után további igen komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Mik a leggyakoribb dohányzással összefüggő betegségek?

Jelenleg a dohányzás az első számú oka a rákkal-kapcsolatba hozható halálozásnak. A második leggyakrabban érintett szervrendszer a kardiovaszkuláris rendszer. A dohányzás ugyanis jelentősen fokozza a szívinfarktus, a szélütés, és a különböző érszűkületi problémákat. Ezenkívül a dohányfüst természetesen károsítja a légzőrendszer működését, így okoz krónikus obstruktív tüdőbetegséget, fokozza a légúti fertőzésre való hajlamot. A túlzott dohányzás ezenkívül hatással van a libidóra is, tehát a szexuális vágy csökken, férfiaknál pedig erekciós problémákat is okozhat. Arról nem is beszélve milyen súlyos károkat okozhat a dohányzás egy magzatnak, ha az édesanya dohányzik a terhesség alatt.

Mit tehetünk a függőség ellen?

Itt is az első és legfontosabb dolog, hogy beismerjük hogy függőséggel állunk szemben, mivel ameddig nincs ún. betegség - ezen esetben, helyesebb lehet a probléma - belátással addig semmilyen terápia nem fog segíteni. Ha ez megvan keressük fel háziorvosunkat, esetleg egy pszichológust, aki segíthet feltárni a függőség mögötti esetleges lelki problémákat, továbbá hatékony terápiával lehetséges módosítani a szokásokat, így a károsakból helyett, hasznos szokásokat kovácsolhatunk.

Ha a függőség olyan súlyos, hogy a nem gyógyszeres terápia nem segít, lehetőség van gyógyszerek, gyógyhatású készítmények igénybevételére. Úgy, mint nikotin tapasz, rágó, inhaláló. Továbbá léteznek különböző gyógyszerek is a probléma megoldására, azonban ezeket minden esetben csak orvosi rendelvényre szabad szedni. [8]

II. Összefoglalás

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy mind az alkohol, mind a dohányzás igen súlyos személyes, és társadalmi problémát okoz, és igen jelentős terhet rónak az egészségügyi ellátó rendszerre az ezen szerek által okozott betegségek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy mindig van visszaút! Tehát ha valaki azon kapja magát hogy többet iszik mint kellene, vagy naponta dohányzik, többször is, ne féljen segítséget kérni!

Irodalom

[1] https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_hu_hungary.pdf

[2] https://www.oecd.org/policy-briefs/hungary-unhealthy-lifestyles-public-health-policies_HU.pdf

[3] https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190228/alapjaiban-forgatna-fel-a-magyar-egeszsegugyet-az-mnb-javaslata-315763

[4] https://www.asam.org/resources/definition-of-addiction

[5] https://www.revkecskemet.hu/pdf/Addiktologiai_alapfogalmak_2008_februar.pdf

[6] Exercise as treatment for alcohol use disorders: systematic review and meta-analysis, Mats Hallgren

[7] https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190208/a-karos-szenvedely-amibe-mar-majdnem-egymillio-ember-halt-bele-magyarorszagon-313247

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664648/