Stresszkezelés

2020.02.21

Kinek kisebb, kinek nagyobb mértékben, de a stressz mindannyiunk életében jelen van. Amíg nem válik állandóvá, és nem okoz folytonos készenléti állapotot, addig nem jelent veszélyt a szervezetre nézve. Ha azonban átlép egy határt, és az idegrendszer túl hosszan az "üss vagy fuss" állapotban marad, annak komoly egészségkárosító hatásai vannak.

Folyamatos fáradtságérzet, alvási nehézségek, libidócsökkenés, feledékenység, étkezési zavarok, emésztési panaszok, szenvedélybetegségekre való fokozott hajlam, depresszió, stb.

Mai rohanó világunkban sajnos legtöbben ki vagyunk téve ennek a veszélynek, és ahhoz, hogy a túlzott stressz negatív hatásait kordában tudjuk tartani, fontos elsajátítanunk néhány speciális technikát. Ezek a stresszkezelési technikák segítenek megnyugtatni túlterhelt idegrendszerünket, segítenek ellazítani azokat az izmokat, amik a stresszfaktorok hatására hajlamosak krónikusan feszült állapotban maradni, segítenek a pihentetőbb, nyugodtabb alvás elérésében és még sorolhatnánk, hány ponton támogatják egészségünket és életminőségünket.

Éppen ezért az életmódorvoslásban is fontos szerepet kap a helyes stresszkezelés.

Sokat segíthetnek az olyan egyszerű trükkök is, mint egy finom, melegvizes fürdő a nap végén, relaxáló illóolajok párologtatása, vagy egy nyugtató hatású gyógynövénytea (például levendula vagy citromfű) kortyolgatása. Ha azonban úgy érezzük, hogy ennél többre van szükségünk, bátran forduljunk szakemberhez, aki segíteni tud az olyan tanulható technikák elsajátításában, mint a jóga, tai chi, chi kung, mindfulness, relaxáció, meditáció, stb.

Ezek a technikák viszonylag könnyen elsajátíthatók, nem igényelnek speciális, költséges felszerelést, könnyen integrálhatók mindennapi életünkbe, és segítségükkel sokkal könnyebben vesszük majd az akadályokat. Vidámabbnak, kipihentebbnek érezzük magunkat, immunrendszerünk hatékonyabban veszi fel a küzdelmet a különböző betegségekkel szemben, szív- érrendszerünk is védettebbé válik, összességében véve javul egészségünk és életminőségünk.