Az erős kapcsolatok egészségügyi előnyei

2020.03.02

Harvard Women's Health Watch

Az erős kapcsolatok egészségügyi előnyei

Frissítve: 2019. augusztus 6. Publikálva: 2010. December


A jó kapcsolatok és a szociális támogatottság javíthatja egészségünket és növelheti az élettartamot.

Sokunknak az ünnepi időszak családi és baráti összejöveteleket jelent, illetve ilyenkor részt veszünk vallási, közösségi és munkahelyi programokon. Ezek az időszakok alkalmat adnak rá, hogy jelentkezzünk egymásnál, ötleteket cseréljünk, és talán egy kis szociális támogatásra is.

Az efféle szociális kapcsolatok nem csupán örömtelik, hanem hosszú távon olyan jelentőségteljes hatást gyakorolnak az egészségünkre, mint amilyet a megfelelő alvás, a jó étrend vagy a nem-dohányzás. Több tucatnyi kutatás támasztja alá, hogy azok az emberek, akiket támogat a családjuk, barátaik és a közösség, azok boldogabbak, kevesebb egészségügyi problémájuk van és tovább élnek.

Ezzel ellentétben, a szociális kapocs viszonylagos hiánya kapcsolatba hozható a depressziós megbetegedésekkel és az időskori szellemi leépüléssel, valamint a megnövekedett elhalálozással. Az egyik, több mint 309 000 embertől gyűjtött adatokat vizsgáló tanulmány azt találta, hogy a stabil társadalmi kapcsolatok hiánya 50%-kal növelte a korai elhalálozások számát. Ez a hatás nagyjából felér azzal, mintha napi 15 szál cigarettát szívna valaki, és nagyobb, mint az elhízásé vagy a mozgásszegény életmódé.

Mitől lesz a szociális kapcsolatoknak egészségvédő hatásuk

A tudósok vizsgálják a biológiai és viselkedési tényezőket, amelyeknek tulajdonítható a másokkal való kapcsolatok pozitív egészségügyi hatása. Azt találták, például, hogy segít csökkenteni a stressz káros szintjét, ami negatívan hat a szívkoszorú artériákra, a bélműködésre, az inzulinszabályozásra és az immunrendszerre. Egy másik kutatási vonal azt mutatja, hogy a gondoskodó magatartás beindítja a stressz-csökkentő hormonok kiválasztódását.

Kutatások azt is megállapították, melyek azok a tevékenységek, amelyek társadalmi támogatásnak minősülnek, a segítség vagy tanács felajánlásától a szeretet kifejezéséig. Emellett az is bebizonyosodott, hogy a szociális támogatás életminőséget javító hatásai az adakozó félnél is jelentkeznek, nemcsak annál, aki kapja.

Ezek igen bíztató hírek, hiszen a másokkal való törődés lehet az egyik legkönnyebben hozzáférhető egészségvédő stratégia. Nem kerül sokba, nem szükséges hozzá speciális felszerelés vagy étrend, és több válfajával is foglalkozhatunk.

Mi számít szociális támogatottságnak

Kapcsolataink minősége számít. Például, egy tanulmány arról számolt be, hogy a vizsgált középkorú nők között azoknak, akik magas minőségű házastársi vagy házastársi jellegű kapcsolatban éltek, alacsonyabb a szívkoszorúér megbetegedések kockázata, mint a kevésbé kielégítő házasságban élőknél. Más tanulmányok szerint összefügg a nem kiegyensúlyozott vagy negatív családi illetve baráti interakció és a gyengébb egészségi állapot. Egy különösen izgalmas kutatási vonal a meggyengült immunrendszer jeleit fedezte fel olyan pároknál, akik épp ellenséges házastársi vitákon mentek keresztül.

Az is számít, ha több és szoros szociálisan támogató kapcsolatunk van. Egy széleskörű svéd tanulmány, amelyben 75 év felettieket vizsgáltak, azt találta, hogy azoknál a legalacsonyabb a szellemi demencia kockázata, akik számos jó kapcsolatot ápoltak barátokkal és rokonokkal.

Erősítsük kapcsolatainkat a közelgő ünnepi időszakban!

Az ünnepi időszakban könnyen beszippanthat minket a sok társasági program, és ha nem figyelünk, megfeledkezhetünk az ünnep valódi céljáról: alkalom arra, hogy az emberek összejöjjenek. Persze nem minden ünneplési forma egészségtámogató - ott van például a túlzott étel- és italfogyasztás. Hasonlóképpen, a szociális kapcsolatok nem egyöntetűen járulnak hozzá a jóllétünkhöz. Tehát, a következő ünnepi időszakban szánjunk időt a legfontosabb, legtartalmasabb kapcsolataink építésére. Válasszunk olyan programokat, amelyek valószínűleg örömet okoznak nekünk és a szeretteinknek is. Adjunk át a feladatainkból, vagy akár vessük el némelyiket, ha túl sok időnket veszik el, vagy pedig végezzük őket a családdal vagy barátokkal közösen. Ha pedig nem tudunk találkozni mindenkivel, akivel szeretnénk, tervezzük be a találkozót az ünnepek utánra.

Nyilatkozat:

A Harvard Health Publishing hozzáférést biztosít az archivált tartalmaihoz, szolgáltatásképpen az olvasói felé. Kérem, vegye figyelembe a cikkek utolsó frissítési dátumát. Dátumtól függetlenül, semmilyen az oldalon található tartalom nem helyettesíti az orvosi vagy más szakképzett egészségügyi dolgozói konzultációt.

© 2010 - 2019 Harvard University. Minden jog fenntartva.

Fordítás:: Farkas Bernadett